Artikelen

Wout Weghorst matchwinnaar tegen stugge Polen

* Wout Weghorst scoort de winnende goal.

In de openingswedstrijd van het EK 2024 heeft Oranje met 2-1 gewonnen van Polen. Het Nederlands elftal creëert veel kansen, maar aan een goede afronding ontbreekt het vaak. Na een onverwachte 1-0 voor Polen, maakt uitblinker Cody Gakpo 1-1. Zeven minuten voor tijd beslist pinchhitter Wout Weghorst, koud in het veld, met een uitstekende goal de wedstrijd: 1-2.

Oranje begint voortvarend aan de wedstrijd. De ene aanval na de andere golft naar het doel van de ervaren Poolse keeper Szczesny. In de eerste minuten krijgt Gakpo een goede kans, hij schiet direct in de korte hoek, maar weet de keeper niet te kloppen. Kort daarna volgen kansen voor Reijnders en Simons, maar zij krijgen de bal niet langs de onverstoorbare Poolse keeper.

Bij de eerste de beste serieuze aanval van de Polen is het direct raak. De bal wordt niet goed uitverdedigd en uit een corner scoort Buksa hoog opspringend met een ferme kopbal 1-0. Van tevoren is regelmatig gewaarschuwd voor het gevaar van standaardsituaties als vrije trappen en corners van de Poolse voorhoede.

Gakpo

Na iets meer dan tien minuten is het weer gelijk. Vleugelverdediger Nathan Aké zet goed door en speelt Gakpo aan, die direct uithaalt. Via een Pool belandt de bal in het doel: 1-1.

Vlak voor rust krijgt Memphis Depay een grote kans, na een assist van opnieuw Aké schiet hij rakelings naast. Depay werkt hard is gretig en laat enkele technische hoogstandjes zien, maar is ongelukkig in de afwerking. Dat geldt voor de totale ploeg, het voetbal is goed, de passing meestal sterk, maar er wordt te lang door gecombineerd. Een snel en direct schot blijft vaak uit. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan tegen de stug verdedigende Polen, die strak dekken en heel weinig ruimte weggeven.

Na rust zet Oranje Polen vast en lijkt het door te drukken. Een Oranje doelpunt hangt in de lucht. Maar bij deze stand blijft het gevaarlijk en loeren de Polen op een counter. Na het begin van het Oranje offensief, komt Polen enkele keren gevaarlijk dicht bij het doel van Bart Verbruggen. Hij redt bijvoorbeeld knap op een venijnig schot van Piotrowski. In de 81e minuut worden Depay en Gakpo gewisseld voor breekijzer Wout Weghorst en nieuw talent Frimpong.

* Wout Weghorst.

spitsengoal

Twee minuten later scoort Wout Weghorst de winnende goal op andermaal aangeven van de onvermoeibare Nathan Aké. Weghorst krijgt de bal aangespeeld en schiet zonder aarzeling onberispelijk in de verre hoek: 1-2. Een echte spitsengoal zou analist en ex-goalgetter Pierre van Hooijdonk later zeggen in de studio. Het is niet de eerste keer dat Weghorst belangrijke goals maakt. In de WK 2022 scoorde hij twee keer in de dying seconds tegen Argentinië en in de kwalificatie voor dit EK een beslissend doelpunt tegen Ierland.

Conclusie een over de hele wedstrijd gezien goed spelend Oranje wint verdient van Polen, maar door de vele kansen niet te verzilveren, maakt het team het voor zichzelf onnodig moeilijk.

De factor fortuin speelt wel degelijk een belangrijke rol en dat beetje geluk wordt hopelijk bewaard voor later in het toernooi. De volgende tegenstander is een van de topfavorieten Frankrijk, samen met Duitsland, Engeland en Spanje. Dat wordt vrijdag 21 juni een goede test, hoe dit jonge Oranje team zich staande gaat houden. Beginnen met een overwinning in deze groepsfase met Oostenrijk en Frankrijk is in ieder geval cruciaal.