Artikelen

Oranje mag gelijkspel tegen Frankrijk koesteren

In een enerverende wedstrijd tegen Frankrijk, de nummer twee op de FIFA ranglijst, speelt Oranje gelijk: 0-0. Het Nederlands elftal scoort in de 67e minuut tegen de verhouding in door een goal van Xavi Simons. De VAR grijpt in en na lang aarzelen wordt het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel van Dumfries. De Fransen creëren de meeste grote kansen en het punt mag door Nederland gekoesterd worden.

Oranje speelt in een andere formatie dan tegen Polen, Frimpong staat rechtsbuiten en Simons speelt op zijn vertrouwde positie achter spits Depay. Dat is goed te zien, want hij speelt stukken beter dan in de eerste groepswedstrijd. Frimpong is de snelste speler van de Bundesliga en is een extra wapen voor bondscoach Koeman.

In de openingsfase scoort hij bijna, dat zou een droomstart geweest zijn. Daarna golft het spel op en neer, met de beste kansen voor de Fransen. Het scheelt een slok op een borrel dat sterspeler Kylian Mbappe niet meedoet. Hij is momenteel een van de beste spelers op het mondiale podium en kan in zijn eentje een wedstrijd beslissen. Bij zijn afwezigheid is Antoine Griezmann de grote man bij de Fransen. Feyenoord weet daar alles van; Griezmann scoorde tegen Feyenoord voor Atletico Madrid in de Champions League. Hij komt enkele keren gevaarlijk door en het is een klein wonder dat hij niet scoort. De grootste kans voor klasbak Griezmann is als hij in de 65e minuut alleen voor keeper Verbruggen verschijnt. In negen van de tien keren is dat een geheid doelpunt. Keeper Bart Verbruggen strekt zijn lange lijf en stopt zijn schot: de Redding van de Dag!

Zes grote kansen

Twee minuten later volgt de afgekeurde goal van Xavi Simons. Terecht denk ik want Dumfries staat in buitenspel positie, vlakbij de Franse keeper Maignan. Daarbij moet gezegd worden dat een Hollandse overwinning een beetje geflatteerd zou zijn geweest, want over de totale wedstrijd gezien heeft Frankrijk minstens zes grote kansen gecreëerd en Oranje slechts drie inclusief de afgekeurde goal.

In de 72e minuut komen Wijnaldum, Veerman en Geertruida erin voor Simons, Schouten en Frimpong. En in de 78e minuut wisselt Koeman Depay voor ‘supersub’ Wout Weghorst.

Simons speelt op zijn vertrouwde positie op het middenveld en speelde veel beter dan tegen de Polen. Frimpong is een pijlsnelle aanwinst en niet alleen snel maar ook technisch uitstekend, een veelbelovende versterking  voor Oranje.

Koeman realistisch

Na afloop heeft analist Van Hooijdonk het over “schijtbakkenvoetbal” van de Franse bondscoach Didier Deschamps. De Fransen bulken van het talent en spelen het liefst op de counter, terwijl ze de spelers hebben om meer aanvallend te spelen. En dat geldt in de 2e helft ook voor Koeman, vindt van Hooijdonk, waarom zo zegt hij zet Koeman niet aanvallers  Malen of Zirkzee in. Koeman is tevreden met een punt en dat is mijn inziens heel realistisch. Hij kent de krachtsverschillen in het internationale  voetbal en denkt dat met nog meer aanvallers spelen tegen de snelle en fysiek sterke  Fransen vragen is  om moeilijkheden.

Pierre van Hooijdonk is met Rafael van der Vaart het vaste analisten duo bij wedstrijden van Oranje en worden ook wel ‘Simon en Garfunkel’ genoemd. Dikwijls geven zij zinnige inside informatie over het spel, maar dit maal vind ik hen overdreven kritisch.

Dinsdag 25 juni wacht Oostenrijk in het laatste groepsduel; een gelijkspel is al voldoende om zich te plaatsten voor de achtste finale.