Artikelen

Feyenoord rekent af met het Ajax syndroom

Yankuba Minteh
Yankuba Minteh

Het moest er een keer van komen dat Feyenoord de aartsrivaal Ajax op een  stevig pak slaag zou trakteren. 7 april 2024 gaat de zes-nul de boeken in als een van de meest overtuigende zeges ooit in De Kuip. Eindelijk werd het Ajax syndroom door Feyenoord na 3 overwinningen op rij, uit en thuis, afgeschud.

Veel Feyenoorders gingen er gebukt onder, soms sterker zijn, maar dan toch weer verliezen van die superieure  Amsterdammers.  Ajax speelt bijna altijd zijn beste wedstrijden tegen Feyenoord. Om gek van te worden. Zoals vorig jaar nog voor de KNVB beker, Feyenoord is eindelijk eens favoriet, maar gaat toch weer met 2-1 ten onder. Tot overmaat van ramp krijgt Davy Klaassen ook nog een aansteker tegen zijn hoofd gegooid door een of andere malloot.

Johan Cruyff

De grootste overwinning van Feyenoord tegen de hoofdstedelingen was uit 1964, 9-4 werd het in de Kuip met vijf goals van Hans Venneker. Een van de dieptepunten in 1983  in  het Olympisch stadion tegen Ajax die daar tegenover staat, herinner ik me nog goed. Johan Cruyff, Mister Ajax, speelt mee met Feyenoord. Hij is uit onvrede met zijn behandeling door Ajax op zijn 36e naar Feyenoord vertrokken. In Amsterdam wordt Feyenoord met 8-2 afgedroogd, met een hattrick van Marco van Basten. Na afloop zijn alle Feyenoorders onthutst en terneergeslagen, behalve Cruyff. Hij beweert doodleuk dat Feyenoord  toch kampioen gaat worden. En zo geschiedde:  in de return wint Feyenoord met 4-2 en Feyenoord sleept de dubbel( kampioen en beker) binnen.

John Guidetti

Onvergetelijk is de 4-2 in de Kuip met een hattrick van de Zweed John Guidetti. Guidetti speelt maar een seizoen bij Feyenoord en is nooit meer zo goed geweest als dat jaar, ook door blessures. Had hij maar bij Feyenoord moeten blijven.

Jens Toornstra

De ultieme Feyenoord-Ajax is in 2019. Ajax komt na een minuut of vijf op 0-1 door een fraaie vrije trap in de kruising  van Lasse Schöne.  Je hoort de Feyenoorders op het veld en op de tribune al denken, daar gaan we weer. Jens Toornstra, dé man van de wedstrijd, met drie assists en een doelpunt maakt gelijk. Sterspeler Robin van Persie is ook op dreef met twee goals. Feyenoord draait als een trein en verslaat Ajax met 6-2. Alles lukt. En dat tegen een topteam met spelers als Hakim Zyech, Dusan Tadic, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. Ajax haalde dat jaar de halve finale van de Champions League.

Geertruida

De Ajax-Feyenoord (2-3) van vorig jaar was beslissend voor het kampioenschap van Feyenoord. Bij een stand van 2-2 maakt de tweede keeper Wellenreuther een cruciale safe. Ajax’ spits  Kudus schot van dichtbij wordt door Wellenreuther  fantastisch gered. Kort daarna kopt Geertruida  een corner van Kökcü perfect getimed binnen. De Klassieker is beslist.

Zes- nul

En dan de laatste Feyenoord-Ajax: 6-0. Echt waar zes tegen nul!  Feyenoord is superieur creëert kansen bij de vleet en weet er maar liefst zes doelpunten in te schieten. Ajax wordt volledig overspeeld. Het veldspel  is gevarieerd  en het positie spel goed verzorgd. Het voor checken, een van de specialiteiten van coach Arne Slot, komt  prima uit de verf. Zwakke punt is vaak het afwerken.

De vleugelspitsen Paixão en Minteh, vaak  bekritiseerd door een gebrek aan rendement, flitsen vandaag de Ajax verdedigers voorbij, alsof ze er niet staan. Beiden scoren twee maal. Dertig doelpogingen van Feyenoord tegenover slechts een schamele van Ajax. Nooit vertoond. De suprematie is overweldigend.

Voetbal kan zo mooi zijn, als er zich maar veel voor de doelen afspeelt, iets wat in het moderne voetbal vaak niet het geval is. Afstandsschoten, mooie dribbels, opkomende  backs, technische hoogstandjes, en veel beweging  daar gaat het om. Voor de begenadigde coach Arne Slot kan het een mooi jaar worden. Zeker als na de Conference League finale in 2022 en de landstitel in 2023,  ook de Champions League bereikt wordt en de KNVB beker gewonnen gaat worden volgende week tegen NEC.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -