Artikelen

Oranje kwalificeert zich voor achtste finale: degelijk maar zonder glans

Het Nederlands elftal heeft zich na twee wedstijden al geplaatst voor de achtste finale in Boedapest op het EK voetbal. Door goals van Depay en opnieuw Dumfries behaalde Oranje na de nodige strijd de overwinning. Bondscoach Frank de Boer na afloop: ‘we moeten niet te vroeg pieken’.

Na het oerspannende spektakelstuk tegen Oekraïne (3-2) wint Oranje opnieuw, dit maal krijgt het geen tegendoelpunten om de oren. Oostenrijk brengt veel passie, maar mist de kwaliteit om echt potten te breken. Als ze sporadisch aanvallen staat de defensie De Vrij, De Ligt en Blind zijn mannetje. De twee backs op papier Dumfries op rechts en Van Aanholt op links, zijn in praktijk meer middenvelders dan verdedigers.

De Ligt

De Ligt staat op de plek van Timber, die het goed deed tegen Oekraïne. Maar de Ligt is een van de vaste krachten van het elftal. Een enkele keer worden de Oostenrijkers voor rust gevaarlijk, maar een goed getimede sliding van De Ligt in de eerste helft voorkomt een doelpunt.

Brille

De bepalende spelers met brille, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum, spelen minder goed dan in de vorige wedstrijd. Spelmaker Frenkie de Jong is balvast als altijd. Memphis Depay mist een grote kans. Hij is nog niet helemaal de oude Memphis als voor zijn zware kruisband blessure . Weghorst legt af in kansrijke positie, de bal stuit wat ongelukkig op en Memphis scoort niet, alleen voor de keeper. Wel schiet hij Oranje naar 1-0 uit een penalty, nadat de VAR constateert dat Dumfries aangetikt wordt in het strafschopgebied.

Assist Malen, 2-0 Dumfries

Bij de 2-0 geeft Depay een mooie dieptepass op Malen, net in het veld gekomen, de PSV-er kan scoren maar ziet de mee sprintende Dumfries er beter voor staan.

Nu verkeert de Boer met zijn team in de luxe positie al geplaats te zijn, voordat het laatste duel tegen Noord-Macedonië gespeeld wordt.

Schwung

Het is opmerkelijk dat Oranje beter gaat spelen op het moment dat de snelle technische aanvaller Donyell Malen erin komt. Drie minuten nadat hij invalt staat het al 2-0. Los gezien van de oeverloze discussies over 5-3-2 of 3-5-2 of 4-3-3, moet de Boer gewoon zijn beste 11 spelers opstellen. Tegen Noord-Macedonië krijgt Holland de kans een  andere systeem te proberen.

Met Malen of Berghuis erbij in de voorhoede komt er meer variatie en schwung in het team. Weghorst is een prima afmaker, maar hij is afhankelijk van goede voorzetten en die komen er nu nauwelijks.  Als Klaassen of Gravenberch speelt op het middenveld, is er meer aandacht voor de opbouw,  dan met een meer consoliderende speler als De Roon.

Vertrouwen

Maar een beetje meer vertrouwen in coach Frank de Boer zou wel verdiend zijn. Hij heeft zich als topspeler bewezen bij Ajax, Barcelona en Oranje. Als coach werd hij vier keer kampioen met Ajax. Ook was hij assistent bij het Oranje van Bert van Marwijk dat de finale haalde op de WK 2010.(Holland-Spanje 0-1)

Benieuwd tegen wie Oranje moet spelen op zondag 27 juni in Boedapest. Hopelijk niet aartsrivaal Duitsland. Tegen titelfavoriet Frankrijk maakten ze ondanks een 1-0 verlies indruk. Net als sterk in het toernooi begonnen topteams als Italië en België.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -