Artikelen

Oranje wint laatste groepsduel tegen Noord-Macedonië: 3-0

Oranjeleeuw

Het Nederlands elftal heeft ook zijn laatste groepsduel tegen Noord-Macedonië vrij eenvoudig gewonnen. Door twee goede goals van Georginio Wijnaldum en door een doelpunt van de steeds meer naar zijn topvorm groeiende Memphis Depay. Op 27 juni wordt de achtste finale gespeeld in Boedapest. De tegenstander is pas komende woensdag bekend.

Malen

Oranje speelt vandaag met het aanvalsduo Memphis Depay en Donyell Malen. De PSV-aanvaller vervangt spits Wout Weghorst. De atletische Ryan Gravenberch speelt voor Marten de Roon op het middenveld, die geel kreeg tegen Oostenrijk. Vooral de snelle en technisch vaardige Malen speelt een sterke wedstijd en zorgt voor veel dreiging. Zijn mooiste actie is een subtiel steekpassje op Memphis waar de 3-0 uit ontstaat. Op basis van deze wedstrijd en die tegen Oostenrijk zou je verwachten dat het duo Malen-Depay blijft staan.

De rol van de gedreven goalgetter Weghorst is zeker nog niet uitgespeeld. Hij kan van grote waarde zijn als Oranje een breekijzer of pinchhitter nodig heeft. Gravenberch begint wat nerveus, maar herstelt zich knap in de tweede helft. Aan bondscoach de Boer de keuze of hij terugvalt op de teamspeler Marten de Roon, talent Gravenberch of dynamo Davy Klaassen een kans geeft. Klaassen heeft een sterk seizoen gedraaid bij Ajax. En niet onbelangrijk in de knock-out fase, hij is een ervaren speler.

Volle buit

Knap dat Oranje de volle buit heeft binnengehaald in de groepsfase, maar de tegenstanders waren behoorlijke goed, maar zeker niet van het niveau Italië, Frankrijk of België.  Outsider Denemarken zou wel eens kunnen gaan verrassen. Gisteren versloegen ze in een uitstekende wedstrijd Rusland met 4-1. Iedereen gunt de Denen succes, na de hartstilstand van Christian Eriksen in de openingswedstrijd tegen Finland. En vooral voor de solidaire reactie van de spelers en coach tijdens deze nare gebeurtenis. Als Oranje de achtste finale overleeft, komen ze tegen de winnaar van Denemarken-Wales te spelen.

Vermeld moet worden over Oranje dat het bewegen zonder bal, de concentratie en scherpte nog wel wat kunnen verbeteren. Macedonië, toch geen hoogvlieger, schoot een bal op de paal en maakte twee buitenspelgoals. ‘Man of the Match’ voor mij is Daley Blind, hij verdedigt uitstekend door het spel goed te lezen en met zijn strakke passing (altijd naar voren) is hij erg belangrijk in de opbouw.

* Oranjestraat in Gouda

Pandev

Na rust komen er wat verse krachten in: Steven Berghuis en Jurrien Timber. Even later maakt Cody Gapko van PSV zijn debuut. Berghuis plaatst een hoekschop op het hoofd van de Ligt die net niet scoort. Verder speelt hij een wat ongelukkig wedstrijd, maar is wel met een mooie dieptepass op Depay betrokken bij de tweede goal. Dat is dan weer knap (nog) niet top spelen, maar wel de architect van de tweede goal zijn.

Mooi is het afscheid van de Macedonische sterspeler Goran Pandev.  Hij gaat van het veld omringt door een erehaag van spelers van Macedonië en met applaus van de Oranje voetballers.  Voor de wedstrijd krijgt hij van aanvoerder Wijnaldum een Oranjeshirt met nummer 122 (interlands) erop.

Alle voetballiefhebbers, met name de Oranjeklanten, houden hun adem in wie de tegenstander van Holland gaat worden op zondag (18.00 uur). De kans is groot dat het Portugal, Schotland of Kroatië gaat worden. Er zit nog genoeg groei en potentie in deze selectie, na de achtste finale weten we hoe goed dit Oranje werkelijk is.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -