Artikelen

Thriller Oranje-Oekraïne( 3-2) op EK voetbal

In de erg spannende EK openingswedstrijd Nederland-Oekraïne (3-2), zorgde de regelmatig opstomende rechtsback Denzel Dumfries vlak voor tijd voor de winnende goal. Een goede start op een groot toernooi is belangrijk zo leert het verleden. De euforie werd overschaduwd door de hartstilstand en reanimatie de avond ervoor van de Deense stilist Christian Eriksen (29) bij Denemarken-Finland.

Oranje begint goed en zet de Oekraïners direct onder druk. Er wordt een handvol kansen gecreëerd, maar de juiste eindpass en afronding ontbreekt. De beste kans is voor de energieke rechtervleugelverdediger Dumfries, die een opgelegde voorzet naast kopt. Een ongeschreven wet in het voetbal zegt dat als de kansen niet benut worden, de tegenpartij wel gaat scoren. Dat gebeurt niet, althans niet in de eerste helft.

Verbeterpunt

Het tempo ligt vrij laag en beide teams lijken op hun hoede voor elkaar. Ook valt het op dat er weinig beweging zonder bal is. Meer diepgaande spelers aan de flanken zijn nodig, zodat er meer afspeelmogelijkheden en dynamiek ontstaat. Ander verbeterpunt, al besef ik dat het makkelijk analyseren is vanachter de televisie, is het direct aanvallen van de man aan de bal. Dat is een van de eerste zaken die je leert bij het voetballen. Er wordt vaak veel te veel ruimte weggegeven. Nu loopt het nog goed af, maar als Oranje verder komt in het toernooi, wordt dat door snelle spelers als Mbappé (Frankrijk), Hazard (België) en Ronaldo (Portugal) ongetwijfeld afgestraft.

Creativiteit

Een ander kritische kanttekening. Het ontbreekt Oranje aan creativiteit voorin. Memphis Depay is een fenomeen als voetballer, maar vaak ook te zelfzuchtig. Met spelers op de bank als de snelle Malen en technicus Berghuis, kan dit opgelost worden. Bekritiseerde spelers als Weghorst en de Roon speelden redelijk goed, maar iets meer creativiteit in het elftal zou aanbevolen zijn.

Na rust komt Nederland door alert reageren van Wijnaldum op 1-0. Kort daarna krijgt Dumfries het op zijn heupen en in een scrimmage komt de bal voor de lange benen van spits Wout Weghorst: 2-0.

Daley Blind

De strijd lijkt beslist maar uit het niets doemt een kwartier voor tijd Oekraïner Yarmolenko op, hij krult de bal fraai over keeper Stekelenburg. Vier minuten later kopt Yaremchuk 2-2 uit een vrije trap binnen. Alles wat Oranje is kijkt elkaar verbijsterd aan. Maar je voelt dat het nog niet beslist is. Zo veel kansen creëren, het betere van het spel hebben en dan nog niet winnen. Vijf minuten voor tijd komt de ontknoping van deze thriller. De op een jonge Ruud Gullit lijkende invaller Nathan Aké zet de bal van links voor het doel en Dumfries kopt hem fraai in de hoek. Zijn eerste doelpunt voor Oranje en wat voor éen.

 

* 3-2. Beslissend moment van Denzel Dumfries

In de nabespreking, in een mooi decor bij Studio Europa (NOS), blijft mij het meeste bij de opbouwende woorden die Daley Blind spreekt over Christian Eriksen. De frêle Deen is zijn vriend en oud-ploeggenoot van Ajax, in de periode 2010-2013. (nu Inter Milaan).  Hij vertelde dat de hartstilstand van spelmaker Eriksen diepe indruk had gemaakt. Hij had slecht geslapen en het haalde veel bij hem naar boven. Zoals de tragedie met Abdelhak Nouri (Ajax) en zijn eigen recente hartproblemen.

Blind riep de pers op om Eriksen en zijn familie met rust te laten en vooral niet te veel te gaan speculeren over zijn gezondheid. Een bijzondere voetballer Daley Blind, een grote kracht op en buiten het veld.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -