Artikelen

WK 2022: Oranje komt goed weg tegen Ecuador

Valencia heeft 1-1 gemaakt tegen Oranje

Het Nederlands elftal heeft nog niet zijn hoogste niveau aangetikt. In de tweede groepswedstrijd tegen Ecuador werd er met veel moeite en het nodige fortuin een 1-1 gelijkspel uitgesleept.

De wedstrijd begint heel voortvarend. Al na 6 minuten komt Oranje op voorsprong. Een vlot opgezette aanval bereikt Klaassen. Hij kruist snel positie met Gakpo, die ineens hard en droog uithaalt met zijn linkervoet: 1-0. Het publiek gaat er eens goed voor zitten. Helaas kan Oranje de bliksemstart geen vervolg geven. Er lijkt weinig grip op het spel en de aanvallen zijn te voorspelbaar.

Wijzigingen

Holland heeft drie wijzigingen in vergelijking met het elftal tegen Senegal. Matthijs de Ligt is vervangen door de snellere Timber. Talent van het jaar in het afgelopen seizoen. Gakpo staat in de spits als vervanger van Vincent Janssen, die weer invalt voor de van een blessure terugkomende Memphis Depay. Koopmeiners, oud AZ-er, nu Atalanta verving Steven Berghuis en was niet direct een verbetering. Koopmeiners is meer solide verdedigend ingesteld en Berghuis  meer creatief en aanvallend.

Gelijkmaker

Ecuador heeft het beste van het spel en komt enkele keren dreigend voor het doel van de Friese keeper Noppert. Na éen wedstrijd is hij al een cultheld in Nederland. Vlak voor rust scoort Ecuador, maar de V.A.R. heeft buitenspel geconstateerd. Kort na rust valt de verdiende gelijkmaker dan toch, Van Dijk kan het harde schot van een Ecuador speler niet blokkeren, en topspeler Valencia tikt eenvoudig binnen. Oranje geeft steeds meer het heft uit handen. Ze creëren nauwelijks doelrijpe kansen. Na een vloeiende aanval van Ecuador kruipt Oranje door het oog van de naald. Een kiezelhard schot belandt op de onderkant van de lat.

Woestijnklimaat

Het lijkt of Oranje last heeft van het woestijnklimaat in Qatar. Ecuador komt energieker en fitter over dan Holland. Meer West-Europese landen lijken hier last van te hebben, zoals Duitsland, België, Denemarken en Engeland. De Afrikaanse en Arabische landen doen het naar verhouding beter, tot nu toe. Oranje heeft zijn gemiddeld vrij hoge niveau van de kwalificatie voor dit eindtoernooi  nog niet gehaald.

Marco

Nog niet zo lang geleden won Oranje met 1-4 uit tegen België (Nations League) en iets langer geleden werd Turkije met 6-1 afgedroogd in de Kuip in Rotterdam.  De sterren of  ‘de grote jongens’, zoals de scherpe analist en ex-topvoetballer Marco van Basten zegt, stralen nog niet voluit. Spelers als Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Memphis Depay en in iets mindere mate Cody Gakpo en Steven Berghuis.

Achtste finale

Gezegd moet worden dat het niet makkelijk is voor topspelers om altijd maar te moeten presteren. Nu in een fout en warm land met een erg korte voorbereiding. Dat geldt uiteraard ook voor de andere landen. De komende opponent is thuisland Qatar.

Als Oranje met wat meer aanvalskracht, lef en energie kan gaan spelen moet de volgende ronde haalbaar zijn. Kwaliteit genoeg, gepaard met vertrouwen en geloof in eigen kunnen (zonder onderschatting) en de kans is groot dat Oranje groepswinnaar wordt. En daarmee waarschijnlijk Engeland ontloopt in de achtste finale. De finalist van het laatste EK tegen Italië.

  • Foto: Jaap Mees

 

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -