Artikelen

Oranje na zege op Qatar naar achtste finale

Goal nummer 3 van Gakpo.

Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor de achtste finale van het WK 2022. In een matige wedstrijd werd Qatar, een van de zwakkere landen op dit wereldkampioenschap verslagen: 2-0. Door goals van de in vorm zijnde Cody Gakpo en Frenkie de Jong. Zaterdag 3 december om 16.00 uur is nu de Verenigde Staten de tegenstander.

Memphis

Sterspeler en moter van Oranje Memphis Depay staat symbool voor het huidige team. Nog niet op volle sterkte maar hij komt er aan. Ruim een uur (66 minuten) kan dragende speler Memphis spelen tegen Qatar. Hij heeft ruim twee maanden door een blessure niet gevoetbald bij zijn club Barcelona. Coach van Gaal en zijn medische staf zijn zuinig op hun topscorer in de kwalificatie 2022 en willen niets forceren. Samen met Harry Kane van Engeland scoorde hij al 12 doelpunten.  Zijn totaal aantal goals voor Oranje staat op 42(!)

Extase

Uiteraard is voetbal geen wetenschap, want sport is emotie en beleving.  Alle emoties tussen opperste extase en diepe droefenis. Goed te zien bij Amerika tegen Iran, een beladen duel in het zicht van de huidige politieke situatie. De V.S. staat voor met 1-0, maar Iran valt voluit aan in het laatste half uur van de wedstrijd. Een gelijkspel is voor hen genoeg om door te gaan. De V.S. houdt het met pijn en moeite vol en is de opponent van Oranje zaterdag. Iran is gebroken na afloop.

Fysieke kracht

Op papier is Oranje de sterkste, maar als je de twee laatste wedstrijden van Holland en Amerika naast elkaar legt, moet je objectief  zeggen dat de Amerikanen favoriet zijn. Het wordt een boeiende strijd tussen Europees voetbal gebaseerd op techniek, tactiek en spelvisie. En Noord-Amerikaans voetbal vooral gestoeld op fysieke kracht en snelheid. Het looptempo en de beweging zonder bal is veel dynamischer bij Amerika, dan in de laatste wedstrijden van Oranje.

Topspelers

Daartegenover staat dat Oranje topspelers heeft als Depay, Van Dijk, Frenkie en sinds dit WK ook Gakpo. Als deze vier de juiste vorm hebben en de anderen meeslepen, kan Oranje de kwartfinale halen. Invaller Berghuis geeft tegen Qatar het goede voorbeeld door direct druk op de bal te zetten en snelheid in het spel te brengen.

Qatar

Oranje moet opboksen tegen een witte muur van defensief  ingestelde  Qatar spelers. Holland is vaak beter tegen de wat offensievere landen, zodat  ze zelf ook meer ruimte krijgen om te voetballen. Cody Gakpo scoort de eerste goal na een assist van de altijd nuttige en doelgerichte Klaassen. Na rust beslist Frenkie de Jong de wedstrijd door alert de rebound in te schieten na een bijna goal van Memphis.

Analisten

Analist van der Vaart zou later zeggen ‘als Depay gaat scoren is hij er doorheen’. Dan gaat het lopen. Over analisten gesproken kritische kenners Marco van Basten en Pierre van Hooijdonk  tonen hun inzicht als  (ex-)topspelers. Zij vinden terecht de plaatsing voor de volgende ronde het belangrijkste, maar het spel nogal flets en weinig sprankelend. Met name tegen Qatar, een van de zwakste landen op het WK. Met de genuanceerde Ibrahim Afellay en verhelderende Marciano Vink behoren van Basten en van Hooijdonk  tot mijn favoriete analisten.

Voor de achtste finale V.S. versus Oranje zou bondscoach Louis van Gaal kunnen overwegen om snellere spelers met gif in hun spel als Tyrell Malacia en Xavi Simons een kans te geven. Al is het maar als invaller, zodra de wedstrijd daar om vraagt.

Foto: Jaap Mees

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -