Artikelen

Oranje verslaat Turkije op wilskracht 2-1

In de kwartfinale van de EK 24 heeft Oranje in een zwaar bevochten wedstrijd Turkije met 2- 1 verslagen. De Turken scoren in de 35e minuut de openingsgoal via Akaydin.  Twintig minuten voor tijd maakt Stefan de Vrij gelijk met een goed geplaatste kopbal. Assist Depay. Enkele minuten later scoort Cody Gakpo via een Turkse voet de winnende goal. Oranje  wankelt op het einde maar keeper Bart Verbruggen (foto) en verdediger Micky van de Ven trekken het team over de streep.

Flitsend

Oranje komt flitsend uit de startblokken, al in de eerste minuut scoort Depay bijna. Hij richt iets te hoog. Het Nederlands elftal deelt de lakens uit en dringt de Turken terug op eigen helft. De 30e minuut is een keerpunt in de wedstrijd. Xavi Simons raakt onbesuisd het onderbeen van een tegenstander en krijgt terecht de gele kaart. Turkije komt meer en meer op de helft van Oranje en in de 35e minuut denkt Dumfries dat hij een bal achter kan laten lopen, maar hij heeft niet gezien dat Aké het leer heeft getoucheerd. Uit een voorzet van rechts komt de bal bij Akaydin die de bal in de verre hoek raak kopt 0-1.  Gelukkig kan Dumfries zijn foute inschatting later goed maken als hij de assist geeft, waar Gakpo met behulp van de voet van Müldür de winnende binnen schiet 2-1.

Memphis

Het is niet helemaal te begrijpen dat Malen, uitblinker in de achtste finale tegen Roemenië, niet staat opgesteld. Bergwijn mag de rechtsbuitenplaats innemen. Hij werkt hard, is soms dreigend,  maar komt niet langs zijn man. Aan de andere kant heeft ook Gakpo  niet de vorm van de voorgaande wedstrijden. Memphis Depay loopt zich vaak vast en zou eerder moeten afgeven. Memphis is een begaafde speler, maar hij lijkt nog niet zijn topvorm te pakken te hebben. Het is begrijpelijk dat Koeman zijn sterspeler beschermt, gezien zijn grootse verleden, maar iets eerder wisselen zou soms beter zijn. Met name met goede spelers als Malen, Frimpong, Weghorst en Zirkzee op de bank.

Schouten

Het middenveld met Reijnders, Simons en Schouten speelt redelijk, met vooral Jerdy Schouten als uitblinker. Hij speelt sober, is erg balvast en toont zich een echte teamspeler. Enigszins te vergelijken met een erg nuttige speler als Wim Jansen uit het glorieuze Feyenoord van vroeger. Het positieve van Reijnders is dat hij vaak de oplossing naar voren zoekt. Een snelle en technische begaafde speler. Simons is een momenten speler,  die in zijn eentje een wedstrijd kan beslissen, maar soms te veel pingelt en net als Depay vaker moet afspelen.

Een speler als Timber of Hartman met gif in hun spel wordt gemist. Dumfries compenseert dat met zijn tomeloze  drive,  goede instelling en zijn enorme loopvermogen.

Over gedreven instelling gesproken, Wout Weghorst geeft altijd 300% en gaat voorop in de strijd. Hij valt in voor Bergwijn en direct gaat de voorhoede beter draaien. Depay kan zijn steekpasses nu kwijt en hij en ook Gakpo hebben een echte targetman en afmaker erbij.

Zirkzee

Volgens een Italiaanse vriend Paolo zou Koeman Zirkzee  wat meer moeten laten spelen. Hij schijnt een uitstekend seizoen bij Bologna in de Serie A  te hebben gedraaid.  Ook een veelbelovende nieuweling is de snelle Micky van de Ven, verdediger bij de Spurs. Hij redt een cruciale bal voor de doellijn in de slotfase na de 2-1 voor Oranje. Ook keeper Bart Verbruggen staat weer ijzersterk te keepen. In de 92e minuut houdt hij Oranje op het juiste spoor voor de halve finale. Net als tegen Frankrijk in de groepsfase maakt hij weer enkele spectaculaire en uiterst belangrijke reddingen.

Engeland

Woensdag 10 juli staat Engeland tegenover Oranje in de halve finale. Op papier een sterk team met toppers als Phil Foden (Manchester City), Jude Bellingham (Real Madrid) en Harry Kane (Bayern München).  Tot nu toe valt Engeland wat tegen met een moeizame zege na penalties in de kwartfinale tegen Zwitserland en matige wedstrijden tegen Servië en Denemarken. De halve finale in het stadion van Borussia Dortmund en Malen belooft een kraker te worden! Verlies of winst wordt bepaald door details, zoals de VAR, de rol van de scheidsrechter, en niet te vergeten een beetje mazzel.  Maar volgens toptrainer Arne Slot moet een elftal zo goed spelen om daar niet afhankelijk van te zijn.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -