Artikelen

Ongelukkig Oranje komt net tekort tegen Engeland

De omstreden penalty

In de loeispannende halve finale Oranje-Engeland geeft een fout van de Duitse scheidsrechter Felix Zwayer de doorslag. Hij beoordeelt het blokkeren van de bal door Denzel Dumfries ten onrechte  als overtreding tegen Harry Kane. Engeland heeft het beste van het spel in de eerste helft. In het tweede bedrijf is er maar één team dat recht heeft op de overwinning: Oranje. Door een goal in de blessuretijd van Watkins staat zondag Engeland in de finale tegen favoriet Spanje.

Xavi

Alle voorspellingen, die ik in mijn  vorige verslag van Turkije-Oranje schreef kwamen uit. Xavi Simons scoort een belangrijke en schitterende goal al na zeven minuten. Hij pakt de bal af van Declan Rice en schiet snoeihard  van buiten het strafschopgebied in de linkerbovenhoek. Een beauty!

Details bepalen vaak topwedstrijden, zoals beslissingen van de VAR, de scheidsrechter en een beetje of juist geen geluk. Zie Oranje-Engeland.

Phil Foden

In de 18e minuut zet Engeland een aanval op via het grote Engelse talent Phil Foden. Uit een voorzet schiet Kane hard in, maar zijn schot wordt  goed geblokkeerd door Denzel Dumfries. Theatraal schreeuwend gaat Kane neer en doet als of hij geschopt is door Dumfries. Voetbal is een contactsport en Dumfries doet niets onreglementair. (foto) De VAR roept scheids Felix Zwayer ( hij doet zijn naam eer aan)  op om te gaan kijken op het scherm en de Duitser besluit een penalty te geven. Koud kunstje voor Kane 1-1.

Sterke fase

Het moet gezegd worden dat Engeland na de vroege goal wel aanvallen moet en met name door Foden, Bellingham en Saka enkele keren kansen creëert. De Engelsen die meestal in de counter spelen,  zijn nu gedwongen aan te vallen. Volgens de Engelse krant The Independent spelen zij dan in een sterke fase het beste voetbal,  dat zij op dit EK  hebben laten zien. Beide teams raken het houtwerk:  Foden schiet op de paal en Dumfries kopt tegen de lat

Depay

In de 35e minuut valt aanvoerder Memphis Depay uit met een hamstring blessure. Veerman komt er voor hem in. De tweede helft is Oranje de bovenliggende partij. Engeland wacht af en scoort een maal via Saka, maar er wordt buitenspel geconstateerd. Nu staat scheidsrechter Zwayer een keer niet te slapen.

Als er één team aanspraak mag maken in de 2e helft op de overwinning is het Oranje wel. Een scherpe vrije trap van Veerman wordt net geen goal door de ingelopen Virgil van Dijk. Nog enkele keren is Oranje dicht bij een tweede doelpunt. Opnieuw laat deze wedstrijd zien dat winst en verlies heel dicht bij elkaar liggen. Het is dan tegen de verhouding in en voelt als onrechtvaardig,  als in de 1e minuut van de blessuretijd  invaller Watkins  op rechts verdediger de Vrij te snel af is en in de verre linkerhoek scoort.

Voetbal kapot

Erg zuur zegt aanvoerder Virgil van Dijk om op zo’n manier deze halve finale te verliezen. Koeman vindt de penalty beslissing volkomen onzinnig. ‘Dumfries wil de bal blokkeren en Kane schiet  tegen hem aan’. ‘Het voetbal gaat kapot door dit soort beslissingen!’ ‘In Engeland zou dit nooit een penalty zijn geweest.’

Talent

Al met al had bijna niemand in Nederland verwacht dat Oranje de halve finale zou halen. Holland kan terugkijken op een goed toernooi, behalve de nederlaag tegen Oostenrijk en nu de ongelukkige pot tegen Engeland. Maar met overwinningen tegen Polen, Roemenië en Turkije. En een knap gelijkspel tegen WK finalist Frankrijk.

Oranje heeft voldoende perspectief. Zeker als spelers als Frenky de Jong, Hartman, Koopmeiners en Timber er weer bij zijn. Ook is er voldoende nieuw talent met Xavi Simons, Tijjani Reijnders, Jerdy Schouten, Micky van de Ven en keeper Bart Verbruggen. Op naar de WK 2026.