Oranje is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinale tegen Denemarken. In een broeierige Puskas arena kwam Oranje op de eerste 20 minuten na niet in zijn spel. Een rode kaart voor Matthijs de Ligt en een gemiste grote kans van Donyell Malen bij 0-0, zijn de keerpunten in deze achtste finale.
Keerpunt
Oranje begint goed, zij domineren het spel en dringen de Tsjechen terug op eigen helft. Dumfries komt een paar keer goed door tot aan de achterlijn, maar zijn voorzetten missen finesse. Ondanks een Nederlandse overwicht, zijn de grootste kansen voor Tsjechië. Na een scherpe voorzet voor het doel van Stekelenburg, verdedigt de Roon goed mee, anders komt Tsjechië op voorsprong. De Tsjechen krijgen nog een grote kans, maar de bal gaat net naast.
Het besef komt: hoe langer Tsjechië standhoudt, hoe moeilijker het wordt voor Oranje om te scoren. Vlak na rust wordt Malen, de gevaarlijkste aanvaller, knap vrij gespeeld. Hij verschijnt alleen voor de keeper, maar in plaats van de doelman uit te kappen naar links, wil hij er rechts omheen. Te moeilijk, dag kans.
Dan komt het tweede keerpunt in de wedstrijd. Bij een duel om de bal met Patrik Schick, topscorer van de Tsjechen, glijdt de Ligt half uit. De snelle aanvaller dreigt hem te passeren en de Ligt slaat in een reflex de bal weg. Rode kaart. Oranje moet verder met tien man.
Knock-out
Niet lang daarna kopt een lange Tsjech uit een corner, de bal slim terug op de vrijstaande Holes die raak knikt: 0-1.
Even lijkt het of Oranje zich kan oprichten, maar het vertrouwen is duidelijk geknakt bij het Nederlands elftal. Twaalf minuten later volgt de knock-out, een vlotte Tsjechische aanval brengt de bal bij Schick, die zijn 4e goal van het toernooi binnenschiet.
Verklaringen nederlaag
Wat zijn nu de verklaringen voor deze onnodige nederlaag? Volgens Marien Langbroek, vriend en voetbalkenner, is het vooral een mentaliteitskwestie. Oranje heeft een hoog Ajax- en PSV-gehalte. Die clubs zijn gewend vaak te winnen en kunnen minder goed met tegenslag omgaan, is hij van mening. Dat is toch vaak de makke van Holland. Goed spelen tegen grote landen en minder tegen de kleinere. Dit toernooi leert dat echte ‘kleintjes’ er niet meer zijn.
Talloze keren werd in het verleden op grote toernooien met penalty’s verloren. Nederland speelt aantrekkelijk voetbal, maar is dikwijls net niet meedogenloos genoeg. Vergelijk dat met Italië de dag ervoor tegen Oostenrijk, zij spelen ook niet goed, hebben een verlenging nodig maar winnen uiteindelijk wel.
Acclimatiseren
Een andere plausibele verklaring komt van televisieverslaggever Hélène Hendriks. Zij constateert dat het heel heet is in Boedapest (‘s-avonds nog rond de 30 graden) en dat Oranje pas aan het eind van de zaterdagochtend naar de Hongaarse hoofdstad is gereisd. Is anderhalve dag genoeg om te acclimatiseren in een ander land?
Los van de randomstandigheden, die net de doorslag kunnen geven, hebben op het veld de bepalende spelers Wijnaldum, Memphis, De Jong en de Ligt een mindere dag. Daarbij opgeteld de rode kaart voor de Ligt, die factoren zorgen ervoor dat het tegen de conditioneel sterke jonge Tsjechen niet lukt.
De verwachtingen zijn meestal te hoog gespannen voor Oranje, al was dit keer minstens een kwartfinaleplaats goed haalbaar. In de minder moeilijke kant van het speelschema, zonder zware tegenstanders als Frankrijk, Italië of België.
Nu maar hopen dat Oranje zich herpakt voor de WK kwalificatie in Qatar volgend jaar. Er zit genoeg potentie in deze selectie, en het team wordt (ook mentaal) sterker met aanvoerder Virgil van Dijk erbij.
Waardeer dit artikel
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.