Artikelen

Twee korte films in Gouds Film Festival (3 juli 2021)

Zuheir Alkazzaz
  • Voor de derde keer wordt het Gouds Film Festival georganiseerd. Initiatiefnemer is de Goudse filmclub Toverlint. Dit jaar in 5 Goudse locaties: Cinema Gouda, Filmhuis Gouda, De Chocoladefabriek, (openbare bibliotheek),De Garenspinnerij en de Theaterbakkerij.

Er draaien twee korte films van mij de openingsfilm Juane Xue in Gouda en Zuheir, geboren glasblazer. Juane is een beeldend kunstenaar geboren in China en nu wonend in Amersfoort, waar zij een eigen museum heeft. De korte film maakte ik als onbetaalde proeffilm voor museum Gouda en werd daar vertoond bij een expositie van haar.

Zuheir Alkazzaz is een Syrische glasblazer die vluchtte voor het Assad regime, nadat zijn glaswerkplaats waar zo’n 20 mensen werkten in de oorlog was vernietigd. Na vele omzwervingen kwam hij uiteindelijk in Gouda terecht. Hij had tijdelijk een atelier in Gouda aan de Kleiweg. Momenteel zoekt hij naar een nieuwe ruimte om glas te blazen.

De korte film over Zuheir is gemaakt onder het thema vluchteling en kunst. De vluchtelingenproblematiek wereldwijd is het grootste vraagstuk van deze tijd, zeker voor de Coronapandemie.

Naast het sociale aspect is er ook een artistieke reden. Glasblazen is een bij uitstek visueel en filmisch onderwerp.

* Koutaiba al Janabi (kopijrechten)

Een andere langere documentaire in deze serie gaat over Koutaiba Al Janabi, een Irakese award winning filmmaker en fotograaf. Hij vluchtte toen hij 17 jaar was voor het tirannieke regime van Saddam Hoessein. Eerst woonde hij in Hongarije en later vestigde hij zich in Londen. De titel van deze film is Koutaiba, my camera is my soulmate. De documentaire is te huur en te koop op www.vimeo.com/user17307885

Voor meer informatie zie: www.free-spirits-film.eu

En voor het festival en tickets:  www.goudsfilmfestival.nl