Artikelen

Supergoal Santiago Gimenez laat Feyenoord overwinteren in Europa League

 

Feyenoord heeft zich door een zwaarbevochten 1-0 overwinning geplaatst voor de achtste finale van de Europa League. De gouden goal wordt gemaakt door invaller Santiago Giménez. In een tot het einde erg spannende groep, eindigen alle vier de clubs, Feyenoord, Lazio Rome, Sturm Graz en  Midtjyland, met acht punten. Door een beter doelsaldo kwalificeert Feyenoord zich rechtstreeks voor de achtste finale en speelt Midtjyland nog een voorronde.

Opnieuw is gebleken dat het verschil tussen winnen en verliezen erg klein is. Vorige week verliest Feyenoord in blessuretijd van Sturm Graz(0-1). Na vele kansen gemist te hebben in de eerste helft. Een ongeschreven regel in het voetbal is: benut je je eigen kansen niet, dan gaan ze er aan de andere kant wel in. Een stunt van Sturm Graz, dat in de uitwedstrijd nog met 6-0 afgedroogd werd in de Kuip. Niets is zo onvoorspelbaar als voetbal.

Europese succesavonden

Voor de groepsfase begint is Lazio Rome de grote favoriet om de groep te winnen. De spannende wedstrijd van gisteravond komt nu terecht in een serie historische Europese succesavonden van Feyenoord in de Kuip. Nog vers in het geheugen liggen duels met Juventus(2-0, 1997, de avond van Julio Cruz, Champions League), Inter Milaan( 2-2, 2002, Van Hooijdonk, Tomasson, halve finale UEFA cup), Sevilla (2-0, goal El Ahmadi, 2014, Europa League) en Napoli (2-1, 2017, goal St Juste,  Champions League).

Vooraf zijn de tegenstanders op papier favoriet, maar met een volle fanatieke aanhang in de Kuip achter zich, weet Feyenoord vaak boven zichzelf uit te steken.

Bijlow

Gisteravond is het weer een tot het einde onvoorspelbare wedstrijd. In de eerste minuut schiet de bal door, op het natte regenachtige veld,  voor de voeten van de snelle Danilo. De Braziliaan schiet net naast. Even later maakt de meestal goed spelende verdediger Hancko een fout, de bal springt van zijn voet, het leer wordt meegenomen door de snelle Anderson, die via de uitgelopen Bijlow op de bovenkant van de lat schiet. Bijlow maakt in de hele wedstrijd zo’n drie a vier bepalende reddingen. Bondscoach Louis van Gaal heeft dit ook gezien en zal blij zijn dat Justin Bijlow zijn oude vorm weer te pakken heeft. Zo keepend is hij de onbetwiste nummer éen van Nederland.

Tot halverwege de tweede helft gaat de strijd gelijk op. Lazio heeft iets meer kansen, maar zoals gezegd staat Bijlow zijn mannetje en is de verdediging met het centrale duo Trauner en Hancko solide. In de rust is linksback Lopez al vervangen door het jong talent Hartman.

Gouden goal

Dan komt de allesbeslissende 64e minuut. Hartman geeft een mooie crosspass op de in de diepte sprintende Giménez. Hij neemt de bal op zijn dijbeen aan op volle snelheid met twee Romeinen op zijn hielen. Het lijkt of hij de bal iets te ver voor zich uit speelt, een Lazio verdediger probeert een verwoede tackle, maar mist half en raakt daarbij zijn eigen keeper.

Giménez valt, maar ziet de bal weer terug stuiten en staat in één beweging weer op. Puur op wilskracht en doorzettingsvermogen scoort hij uit een halve volley. De Lazio spelers protesteren en doen alsof de Feyenoorder geduwd heeft. Uit de herhaling blijkt dat de Italiaanse verdediger zelf botste met zijn doelman. De V.A.R. wordt geraadpleegd en ziet terecht geen overtreding van Giménez.

Groepswinnaar

Zo gaat Feyenoord in korte tijd van virtueel laatste in de groep naar groepswinnaar. Midtjyland wint met 2-0 van Sturm Graz. Voor het eerst sinds het gloriejaar 2002, toen Feyenoord de UEFA cup won van Borussia Dortmund(3-2), zitten de Rotterdammers weer in de achtste finale. Een hele knappe prestatie met een vrijwel geheel nieuw team vergeleken met vorig seizoen.