Artikelen

Feyenoord met grote afstand landskampioen 2022-2023

* Feyenoord met de kampioensschaal

Twee wedstrijden voor het einde van de competitie heeft Feyenoord de landstitel al binnengehaald. Met 8 punten voor op nummer twee PSV en 16 op aartsrivaal Ajax (éen wedstrijd minder gespeeld). De beslissingswedstrijd wordt overtuigend met 3-0 gewonnen tegen Go Ahead Eagles, in de al tijden uitverkochte Kuip. Het kampioenschap is veroorzaakt door een mix van wilskracht en teamspirit in een zorgvuldig samengestelde topfitte spelersgroep. Met als architect van het succes de sympathieke coach Arne Slot en zijn technische staf. Een allesbepalende zet van toenmalig technisch directeur Frank Arnesen is het geweest om Slot aan te stellen in 2021.

Feyenoord verloor dit seizoen maar één keer in de competitie, tegen PSV uit met 4-3. Later blijkt dat de corner waaruit PSV vlak voor tijd scoorde geen hoekschop was. Heel bijzonder om eigenlijk ongeslagen te zijn een heel seizoen.

Doelstelling

Voordat het seizoen begon, zei trainer Arne Slot, dat de doelstelling voor Feyenoord was om aan te haken bij Ajax en PSV. Vorig jaar werd Feyenoord derde met een straatlengte achterstand op Ajax en PSV. Die clubs hebben ook een veel groter budget dan Feyenoord. Ajax dit seizoen 160 miljoen, PSV 85 miljoen en Feyenoord 80 miljoen. Deze titel laat zien, dat geld niet alles bepalend is. Slot heeft er voor gezorgd dat Feyenoord attractief, aanvallend en vernieuwend speelt. Iedere speler weet precies wat hij moet doen in het veld.

* Arne Slot wordt gejonast

Intelligent

Typerend voor Arne Slot is, dat hij bij de persconferentie na afloop van de ‘finale’ Feyenoord – Go Ahead, zijn volledige staf laat aanschuiven. Met zijn assistenten Marino Pusic, John de Wolf, Sipke Hulshoff en keeperstrainer Khalid Benlahsen. Slot is niet alleen technisch en tactisch een uitstekende trainer, maar eveneens erg intelligent. Hij blijft bescheiden en gaat met Noordelijke nuchterheid niet naast zijn schoenen lopen. En dat na alle lof. ‘Succes kent vele vaders, maar tegenslag is meestal wees’.

Groot hart

Ook is Slot een man met een groot hart. Een van de hoogtepunten van de live uitzending op ESPN gisteren, is zijn reactie op de emotionele ter aarde storting van aanvoerder Orkun Kökcü na afloop van de wedstrijd. Hij rent direct naar hem toe en geeft hem een warme omhelzing. Kōkcü, één van de uitblinkers dit seizoen, investeerde veel in zichzelf met extra fysieke trainingen. Heel knap is het, dat in de Ramadan Kökcü en ploeggenoot Idrissi het vol hielden als topsporters, met wekenlang voeding en drinken op beperkte tijden.

Scoreverloop

Het score verloop van de ‘finale’ is aldus: na 15 minuten scoort Oussama Idrissi de o zo belangrijke openingsgoal. Drie minuten later maakt topspits Santiago Gimenez 2-0, en de mooiste van de dag: 3-0, door de rappe Braziliaanse aanvaller Igor Paixão.

Je zou pagina’s vol kunnen schrijven over het Feyenoord van 2023. Nadat vorig seizoen de Conference League finale was behaald, vertrokken sleutelspelers als Malacia, Senesi, Toornstra, Sinisterra, Dessers en Linssen. Daarvoor in de plaats zijn nieuwe spelers erg zorgvuldig gescout en geselecteerd, ook op hun karakter.

* Coach Arne Slot omhelst aanvoerder Orkun         Kokcu.

Geertruida

Nieuwe aanwinsten uit alle windstreken zijn: Giménez (Mexico),Hancko (Slowakije), Szymanski (Polen),Paixão (Brazilië), Lopez (Peru), Dilrosun (Nederland), Bullaude (Argentinië) en Danilo (Brazilië). Zeker genoemd moet worden de doorbraak van verdediger Hartman (eigen kweek) en de komeetachtige ontwikkeling van middenvelder Wieffer.

Voetbal op zijn best verbroedert, en dit is in hoge mate te zien bij dit team van Feyenoord. Dankzij inspirator Arne Slot, die het beste bij al zijn spelers naar boven haalt. De sleutelwedstrijd dit seizoen is de uitoverwinning van Feyenoord van 2-3 op Ajax in de Johan Cruyff Arena. Met de winnende goal (2-3) van Lutsharel Geertruida als hoogtepunt. Geertruida, kind van de club,  is hét symbool voor de onverzettelijkheid, de kracht en de klasse van de kersverse kampioen Feyenoord. Een onverwacht en fantastisch resultaat, dat werkelijkheid is geworden.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -