Artikelen

Oranje herstelt zich tegen Roemenië: 3-0

Gakpo en Malen uitblinkers

Het is Oranje gelukt om zich na de pijnlijke nederlaag tegen Oostenrijk (3-2) te herstellen. In een aantrekkelijke wedstrijd werd Roemenië met 0-3 verslagen. De tweede en derde goal kwamen pas laat in de wedstrijd op het scorebord. Zaterdag wacht Turkije in de kwartfinale.

Precies een week heeft de Oranje staf de tijd om de spelers weer op scherp te krijgen na de onverwachte nederlaag tegen OostenrijkNederland start wat energieker en scherper dan vorige week. Kritiekpunt is dat de opbouw van achteruit nogal traag en over veel schijven gaat. In het moderne voetbal is het nu gebruikelijk dat de verdedigers zorgvuldig en eindeloos opbouwen. Wat ruimte creëren is het motto. Een knal naar voren geven lijkt tegenwoordig uit den boze. Iets meer lef en sneller naar voren spelen zou fijn zijn. Ook voor de toeschouwers.

Vertrouwen

De Roemenen, die eerste in hun groep werden, komen enkele keren gevaarlijk in de buurt van keeper Bart Verbruggen. In de 20e  minuut neemt Oranje de leiding. In een vlot opgezette aanval, geeft de op het middenveld goed spelende Simons een assist op Gakpo. A la Arjen Robben passeert hij, naar binnen komend, zijn tegenstander en schiet de bal hard in de korte hoek: 0-1.

Je ziet het vertrouwen bij Oranje terugvloeien. De ene aanval na de andere rolt op het Roemeense doel. Het middenveld met Reijnders, Simons en Schouten  staat goed en voedt de aanval meerdere keren. Zo ontstaan er kansen voor onder meer Reijnders, Depay twee keer en Gakpo.  Cody Gakpo is goed op dreef. In een fantastische solo na rust, steekt hij het hele veld over vanuit  de achterhoede,  sprint hij enkele Roemenen eruit en komt tot een venijnig schot, dat maar net wordt gered door keeper Nita.

Afronden

Het enige wat je Oranje kan aanrekenen, is dat de vele kansen die gecreëerd worden niet afgerond worden. Als voorbeeld een grote kans voor Simons, die na een voorzet te lang pingelt en iets sneller zou kunnen schieten. Over het geheel gezien speelt hij net als  tegen Polen een goede wedstrijd. Je voelt dat hij nog een belangrijke goal gaat maken op deze boeiende EK. Hij wordt na afloop genoemd door coach Koeman als een van de uitblinkers. Daar horen zeker ook sterke Gakpo, scherpe Malen, controleur Schouten en attractieve Reijnders bij.

Verrassend is dat Koeman Bergwijn laat spelen als rechterspits, hij schijnt in vorm te zijn op de trainingen.  Nieuweling Micky van de Ven ( Tottenham Hotspur), valt in de 69e minuut in voor de licht geblesseerde Aké. Hij doet het prima, snel en alert. Van de Ven heeft een uitstekend seizoen achter de rug bij de Spurs.

* Het moment van de wedstrijd: Gakpo dribbelt     en geeft de assist voor Malen.

Veerman

Echt klasse van Ronald Koeman vind ik het dat hij Joey Veerman twintig minuten voor tijd  in het veld brengt voor Schouten. De wedstrijd is dan nog niet beslist. Schouten is niet helemaal fit en wordt er uit voorzorg uitgehaald.  Veerman werd enorm bekritiseerd na zijn slechte half uur tegen Oostenrijk. Sommige sportjournalisten suggereerden zelfs het ‘ einde van zijn interland carrière’. Lariekoek!  Hij is een constante en uitstekende speler! Diezelfde journalisten schrijven dat Oranje nu kans heeft op de finale. Opportunisme viert vaak hoogtij in de (sport) journalistiek.

Turkije

Pas in de 83e minuut is de wedstrijd beslist. Gakpo dribbelt de bal behendig  vanaf de linker achterlijn en ziet Malen inlopen, hij geeft de bal precies op tijd en Malen scoort 0-2. In de derde minuut van de blessuretijd maakt Donyell Malen er zelfs 0-3 van. Xavi Simons is opnieuw de man van de assist.

Nu wacht Turkije op zaterdag  6 juli. De Turken verslaan Oostenrijk in de andere achtste finale met een zwaarbevochten 2-1. Ex-aanvoerder Kōkcŭ van Feyenoord speelde mee met Turkije, maar raakte geblesseerd en is bovendien geschorst tegen Oranje. Jammer voor hem, fijn voor Oranje. Het belooft een spektakelstuk te worden met tienduizenden Turken, die in speelstad Berlijn wonen.  Voor onderschatting mag na het echec tegen Oostenrijk geen sprake meer zijn.