Artikelen

WK 2022: Dumfries en Blind schieten Oranje naar kwartfinale

Uitblinker Denzel Dumfries scoort 3-1

De voorspelling van analist Rafael van der Vaart komt uit. Na de vorige wedstrijd Oranje-Qatar zei de voormalige topaanvaller: ‘als Memphis gaat scoren, dan is hij er doorheen.’ Deze uitspraak klopt, Memphis maakte de belangrijke 1-0 tegen de V.S. en het elftal gaat direct beter spelen. Vooral door de uitblinkende vleugelverdedigers Dumfries en Blind weet Oranje de USA met 3-1 te verslaan. Beiden scoren, Blind op aangeven van Dumfries en later scoort Dumfries na een knappe voorzet van Blind. De Argentijnen wachten in de kwartfinale.

Er zit een duidelijk stijgende lijn in het spel van Oranje. In de groepsfase kwamen de resultaten met veel moeite en weinig overtuigend spel tot stand. Toch werd Holland wél groepswinnaar. Op grond van de WK historie is Oranje vooraf licht favoriet. Oranje haalde drie keer de finale (1974,1978 en 2010) en werd verdienstelijke derde  in 2014 (3-0 tegen Brazilië). Maar het spel van de USA was in de groepsfase veel dynamischer en bewegelijker.

In de derde minuut al duikt opeens de Amerikaan Pulisic alleen op voor keeper Noppert, hij redt met uitgestoken been. Later in de wedstrijd bij een stand van 2-1 voor Oranje, maakt Noppert weer een cruciale redding. Fantastisch getimed maakt hij een goede sliding op een aanstormende aanvaller.

Noppert

Noppert is uitblinker samen met vleugelverdedigers Denzel Dumfries en de de laatste tijd veel bekritiseerde Daley Blind. Bij Ajax had hij een wat mindere fase, maar gisteren liet hij zien waarom van Gaal voor hem kiest. Hij heeft als een van de weinige spelers in deze selectie WK ervaring, is een goede passer van de bal en is weliswaar niet zo snel, maar dat compenseert hij door zijn slimheid en inzicht. De andere ‘wingback’ Dumfries bakte er tegen Qatar geen pepernoot van, maar tegen Amerika is hij ‘the Man of the Match’. Twee scherpe assists en maker van het beslissende derde doelpunt. Wat een krachtmens die Dumfries!

Verwacht wordt dat toppers als Virgil, Frenkie en Memphis Oranje op sleeptouw nemen, maar gisteren waren dat de drie goalscorers en Noppert uiteraard. De verdediging onder aanvoering van slot op de deur Van Dijk, met een prima Timber en excellerende Aké, speelde goed.

* Daley Blind heeft 2-0 gemaakt.

Problemen

Problemen zijn er nog wel op het middenveld.  Daar heeft van Gaal zijn ideale trio nog niet gevonden. Wijnaldum wordt node gemist. De Jong speelt redelijk, Klaassen heeft zijn dag niet, maar is meestal een betrouwbare kracht. De Roon is verdedigend OK, maar is geen creatieve speler die openingen forceert. Invaller Koopmeiners speelt gisteren beter, maar niet echt overtuigend. Ik verwacht eerder de meer offensief ingestelde technicus Berghuis op zijn positie. Zeker na zijn sterke invalbeurt tegen Qatar.

De Vrij

Ik begrijp niet dat pedagoog en coach van Gaal het niet probeert met Stefan de Vrij als verdedigende middenvelder. De Vrij was altijd een betrouwbare kracht in de kwalificatie voor deze WK, van Gaal kan op hem rekenen. Hij is dan wel een verdediger, maar De Vrij in het middenveld met de punt naar achteren, zou daar ook uit de voeten kunnen.

Verbeterpunten

Het spel wordt duidelijk beter, maar er zijn ook nog verbeterpunten. Met name het direct aanpakken van de man aan de bal van de tegenstander moet veel scherper. Druk op de bal heet dat in voetbaltaal. Nu lopen de verdedigers soms zelfs achteruit. Dat is vragen om moeilijkheden.

Het positiespel kan beter en ook het vrijlopen zonder bal is voor verbetering vatbaar. Ik weet niet meer wie het zei, maar een bekende voetbaltrainer beweerde ooit: ‘je moet gewoon je beste elf spelers opstellen’  en niet teveel dubben over vaste posities en spelers volstoppen met tactiek.

Vertrouwen

Wellicht moeten wij, als 18 miljoen bondscoaches, meer vertrouwen hebben in opperhoofd van Gaal. Hij staat elke dag op het veld met de spelers, is tactisch sterk en goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het voetbal. Vertrouwen is een sleutelwoord in sport. Zelfvertrouwen als individuele speler, vertrouwen in de ploeggenoten en vertrouwen op een goed resultaat.

Messi

In de kwartfinale is Argentinië de tegenstander. Net als in 2014 toen er ternauwernood met penalty’s werd verloren van wereldster Lionel Messi en zijn makkers. Wellicht zal een mandekker het gevaar Messi wat kunnen verkleinen. Dan denk je aan types als Timber, Aké of verrassender de snelle en pittige Tyrell Malacia. Analist van der Vaart maakte nog een leuke opmerking in Studio WK 22 over Messi. Toen Rafael tegen hem speelde in Spanje ‘moest hij om zijn moeder roepen.’

Inzamelingsactie

Het is een heerlijk gevoel om de WK deze week te volgen, in de wetenschap dat Oranje bij de laatste acht van de wereld hoort. Voetbal blijft een mooie sport, die vele miljoenen mensen kan verbinden en heel blij maken. Het zou alleen erg goed zijn als de FIFA volgende keer weer een democratisch land kiest als organisator. En er een internationale inzamelingsactie komt voor de nabestaanden van de arbeidsmigranten in Qatar.

  • Foto’s: Jaap Mees
  • Waardeer dit artikel

    Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

    Mijn gekozen donatie € -