Artikelen

Waar is het zo vreselijk misgegaan bij Vladimir Poetin?

Aan diggelen

Vandaag lees ik een uitstekend artikel van historicus en auteur Yuval Noah Harari. Het staat in het Belgische dagblad De Standaard. De kern van het verhaal is dat het regime van Poetin Oekraïne wel militair gezien kan omverwerpen, maar dat de Oekraïners nooit onder een Poetin juk zullen willen leven. Vanmorgen word ik vroeg wakker en kan niet meer inslapen: de oorlog in Oekraïne heeft mijn gedachten in bedwang. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Je voelt je zo machteloos, maar woorden zijn ook wapens, sterker zelfs dan wapentuig.

Hersenschim

Hoe kan een nostalgische utopie:  het herstel van het oude Russische Rijk, zo ontsporen? Deze uit zijn voegen gegroeide hersenschim van Vladimir Poetin. De Russische president die al 23 jaar aan de macht is. En absolute macht corrumpeert, meestal tenminste. Poetin beschuldigt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky van russofobie en neonazisme. De grootvader van de Joodse Zelensky verloor notabene drie broers in de Holocaust. Stel dat de russofobie klopt, dan is het beginnen van deze oorlog niet bepaald bevorderlijk voor een warme relatie met Rusland. Heel terecht heeft minister-president Rutte het over een conflict met Poetin en zijn volgers, niet met de Russische bevolking. Verreweg de  meeste Russen willen geen oorlog. Er wonen 1.9 miljoen Oekraïners in Rusland. En 8,3 miljoen Russen in de Oekraïne. Er zijn familiebanden die door de landsgrenzen heen lopen.

Gisteren in Nieuwsuur benadrukt NRC journalist en Ruslandkenner Hubert Smeets dat Poetin het niet zo nauw neemt met de waarheid. In journalistieke kringen geldt het gezegde: ‘een feit is pas een feit als het Kremlin het ontkent.’ De Russische president beweert onder meer dat de NAVO er op uit is de Russische Federatie te vernietigen. De NAVO is opgericht als organisatie, die de wederzijdse verdediging van Noord-Amerikaanse en Europese landen garandeert en heeft juist als doel: wereldwijd de stabiliteit bevorderen.  Het doel van de Verenigde Naties, na de Tweede Wereldoorlog opgericht  is: het nastreven van een wereld zonder oorlog en armoede.

Hoe moet het nu verder? Volgens de Verenigde Naties zijn er tot nu toe 136 burgers gedood in deze zinloze oorlog, waaronder 13 kinderen. De laatste berichten uit Oekraine spreken van meer dan 2000 burgerdoden. Het aantal slachtoffers aan Russische zijde is moeilijk te achterhalen, omdat de Russische Federatie dat (nog) niet bekend maakt. In zes dagen zijn er nu al meer dan 800.000 mensen gevlucht uit Oekraïne.

Zelensky

Ook al behaalt Poetin een militaire overwinning en vervangt hij de in zijn ogen ‘onwettige’ maar democratisch gekozen  Zelensky, dan is hij nog verder weg van zijn obscure utopie. Zelensky toont wel moed door in Kiev te blijven. Hij is aangeboden om met zijn gezin te vluchten, maar dat wil hij niet. Zelensky is een uitstekende en bevlogen spreker. Ja, hij is een acteur geweest, maar in zijn speeches zie je dat hij een geoefende spreker is, die recht uit zijn hart spreekt.

Alleen verliezers

Is er een weg uit deze zinloze ellende? Oorlog is het laagste van het laagste. Glashelder is dat vernietiging, destructie en moord door en door slecht is. Daartegenover staat het goede in de vorm van creëren, opbouwen en inspireren. In een oorlog bestaan zeker geen helden, alleen soms mensen die moed tonen en niet alleen voor zichzelf leven. Elke oorlog kent alleen maar verliezers.

Poetin kan nog ontwaken uit zijn absurde droom, en inzien dat hij het verkeerd heeft ingeschat. Dat zou pas echt moedig zijn! Alleen dan kan hij nog meer leed, pijn en verdriet bij ontelbare mensen voorkomen. Alleen dan kan hij verder gezichtsverlies en afschuwelijk en volkomen nodeloos bloedvergieten voorkomen. Niet alleen aan de Oekraïense kant maar ook van zijn eigen soldaten, die tegenwerking waarschijnlijk moeten bekopen met hun leven. De Russische soldaten  zijn ook geen robots, maar gewone mensen van vlees en bloed met familie en vrienden.

Constructivisme

Is er dan niemand die Poetin op andere gedachten kan brengen? Het is niet genoeg om alleen maar anti-Poetin geluiden  te laten horen, wat nodig is zijn mensen die in oplossingen denken. Cynisme is te makkelijk, constructivisme dringend vereist! In de pers worden namen genoemd als Roman Abramovitsj, vriend van Poetin en eigenaar van voetbalploeg Chelsea. Angela Merkel, de enige Europese politicus waar Poetin echt respect voor heeft, of zelfs de Chinese president Xi Jinping die wellicht een bemiddelingspoging gaat wagen. Of anders zijn eigen dochters  misschien: Yekaterina en Maria, die met een Nederlander getrouwd is. Iemand moet hem toch duidelijk kunnen maken dat dit een doodlopende en volkomen zinloze en mensonterende weg is!

  • Voor de actie Samen in actie voor Oekraïne zie: https://link.giro555.nl/3SGxKHv
  • Waardeer dit artikel

    Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

    Mijn gekozen donatie € -