Artikelen

IFFR reflecties 2023/ deel 3: van Nothingness tot ingenieuze Superposition

* IFFR vlaggen, rights IFFR, foto Jan de Groen

In het laatste weekend van IFFR 2023 bezoek ik een duistere nogal onbegrijpelijke film het Portugese ‘The Nothingness Club’. Oneindig veel beter is de Deense film ‘Superposition’ van Karoline Lyngbye. Met een ingenieus scenario en uitstekend acteren.

Nada

The Nothingness Club van de Portugese filmmaker Edgar Péra doet zijn naam eer aan. Op papier interessant over de surrealistische gedachten en nachtmerries van de bekende Portugese dichter Fernando Pessoa. Maar deze film vind ik de minste die ik dit festival gezien heb. Allerlei mannen in zwarte kostuums werken achter hun ratelende typmachines in uitgeverij The Nothingness Club. Tussen al deze mannen zweeft Ophelia, in een dubbelrol als verpleegster en mooie femme fatale. De film is een potpourri van beelden en oorverdovende geluiden, waarin geen lijn of nut valt te ontdekken. Allerlei doden vallen er, maar het raakt totaal niet. Nothing, Nada, Niets, inderdaad.

Superposition

Van een heel andere categorie is de knap uitgedokterde ‘Superposition’(lagen op elkaar plaatsen), geregisseerd door de Deense Karoline Lyngbye. Haar eerste lange speelfilm. Twee jonge kunstenaars, Stine en Teit, en hun zoontje nemen een jaar vrijaf van hun drukke levens in Kopenhagen. Zij nemen hun intrek op een onbewoond eiland in Zweden, dat denken ze althans. Hier willen zij zichzelf en elkaar terugvinden in een relatiecrisis. Maar dan duiken opeens hun dubbelgangers op. De film laat het aan de verbeelding van de kijker over hoe dit te interpreteren.

Netflix

Zijn het echt dubbelgangers, of vertegenwoordigen zij een ander deel van hunzelf. In deze film meer dan in welke andere dan ook is het een doodzonde om de clou weg te geven. Teit en Stine zijn bekende gezichten. Marie Bach Hansen en Mikkel Boe Fōlsgaard vielen allebei op in de Netflix series ‘The Legacy’ en ‘Borgen’. Daar hadden deze uitstekende en sympathieke acteurs al een duidelijke klik. Prima casting.

Prijzen

In de prijzenuitreiking van het IFFR op vrijdag 3 februari won de film ‘Le Spectre de Boko Haram’ van Cyrielle Raingou(Kameroen) de Tiger Award. De Big Screen Award ging naar Endless Borders van Abbas Amini (Iran). Dalva van Emmanuelle Nicot won de Publieksprijs.

  1. Nummer 18 van Guido van der Werve.
  2. Superposition van Karoline Lyngbye.
  3. Nostalgia van Mario Martone.

    Waardeer dit artikel

    Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

    Mijn gekozen donatie € -