Artikelen

Feyenoord net niet naar de halve finale Europa League

In de thuiswedstrijd in de kwartfinale van de Europa League, neemt Feyenoord revanche op de 1-0 nederlaag van de Conference League finale in Tirana vorig jaar. In de return in Rome bereikt Feyenoord bijna de halve finale. De gelijkmaker (1-1) in de 80e minuut van Paixao is genoeg, maar een minuut voor tijd scoort Dybala 2-1 en sleept AS Roma er op de valreep nog een verlenging uit.

Idrissi

-Rotterdam13-4-2023- Bij de warming up valt linksbuiten Oussama Idrissi op, hij heeft een vastberaden, zeer geconcentreerde blik in zijn ogen. Later in de wedstrijd zou hij heel beslissend worden in deze loeispannende partij.

In de eerste helft is Feyenoord iets sterker, maar heeft het moeite om door de stugge verdediging van de Romeinen te komen. Na een klein half uur valt Dybala, de Argentijnse sterspeler van A.S. Roma, uit met een blessure. Zijn vervanger El Shaarawy valt goed in en is een paar keer gevaarlijk. Aan de andere kant zijn Geertruida en Szymanski dichtbij een doelpunt.

Penalty

Vlak voor rust besluit de Spaanse scheidsrechter Martinez  plotseling een penalty te geven aan A.S. Roma. Van dichtbij wordt Wieffer hard tegen de arm geschoten. Aangeschoten hands zou je zeggen, zonder opzettelijk de bal weg te slaan. Maar tegenwoordig is bijna elke bal die op een arm of hand komt in het strafschopgebied direct een penalty. Een idiote regel! Gelukkig schiet Pellegrini de bal op de buitenkant van de paal, keeper Bijlow lag al in de goede hoek. Er bestaat nog gerechtigheid, ook in de sport.

* Mats Wieffer scoort 1-0

Wieffer

De 53e minuut is doorslaggevend: linksbuiten Idrissi speelt zijn man uit en geeft voor op Mats Wieffer, die zonder aarzeling in een keer uithaalt: 1-0. Die zelfde Idrissi wordt na afloop flink bekritiseerd door de pers, net als zijn collega op de rechterflank Jahanbakhsh. De Iraniër geeft te veel ballen breed en terug, in de tweede helft neemt hij meer risico en is hij beter.  Idrissi probeert er tenminste steeds langs te komen, vaak tevergeefs. De verdediging van A.S Roma is sterk en solide. Spits Gimenez, krijgt geen goede voorzetten en zit in de tang bij de verdedigers Smalling en Mancini.

Toch is Idrissi wel erg beslissend in deze wedstrijd, hij geeft niet alleen de voorzet voor de enige goal, maar haalt even later ook een bal van de lijn. Met enig fortuin OK(via de lat), maar hij stáát er wel.

Hete return

De return in Rome wordt waarschijnlijk nog spannender dan de thuiswedstrijd. Feyenoord lijkt het momentum te hebben, is een hecht team dat enorm gegroeid is dit seizoen. Maar of ze in een uitverkocht stadion met 70.000 uitzinnige Italianen stand houden dat is de grote vraag.

*Vaantje

Feyenoord op een haar na in de halve finale

– Rome, 20-4-2023- De uitslag A.S Roma-Feyenoord 4-1 doet anders vermoeden, maar pas in de 89e minuut sleept Roma er een verlenging uit. Eén briljant moment waarin sterspeler Paolo Dybala wegdraait van Trauner en keeper Bijlow met een kruislings schot uit een moeilijke hoek passeert: 2-1. Dit is het beslissende moment in de wedstrijd.

Spinazolla heeft Roma met een frommelgoal op 1-0 gezet en 10 minuten voor tijd maakt Paixao uit een strakke voorzet van Szymanski gelijk. Met deze uitslag na de 1-0 winst in Rotterdam, staat Feyenoord in de halve finale.

Verlenging

Zo dichtbij en dan gaat het toch nog mis. Een flinke dreun voor Feyenoord dat dacht dat ze er al waren. In de verlenging  scoren El Shaarawy en Pellegrini en strooien extra zout in de wonden. Opnieuw wordt duidelijk dat winst en verlies erg dicht bij elkaar liggen.

Vaak waren het juist de Rotterdammers dit seizoen, die scoorden in de slotfase van een wedstrijd, mede door vechtlust, mentale kracht en een topconditie. A.S. Roma heeft net wat meer geluk, ervaring en geslepenheid.

Landstitel

Het scheelt dat Feyenoord nog alles heeft om voor te spelen. Nog drie keer winnen in de competitie en Feyenoord is kampioen. De landstitel is de taart en de Europa League de slagroom er op. De titel is veel belangrijker, met kwalificatie voor de Champions League, dan de Europa League, waarin Feyenoord toch weer ver kwam. Nog drie ‘finales’ en Feyenoord kan zich dikverdiend kronen als kampioen op de Coolsingel.