Artikelen

Feyenoord boekt historische zege tegen Ajax in de Arena

Geertruida heeft de winnende goal gescoord

In een ware voetbalthriller wint Feyenoord voor het eerst sinds 2005 weer een uitwedstijd tegen aartsrivaal Ajax : 2-3. Na een snelle voorsprong van de Rotterdammers door Santiago Giménez, komt Ajax terug tot 2-1 door goals van Edson Alvarez en Dusan Tadic. Feyenoord blijft aan kop met zes punten voor op Ajax.

In de tweede helft is Feyenoord de betere en sterker spelende ploeg, maakt gelijk door Sebastian Szymanski en scoort Lutsharel Geertruida de winnende goal vlak voor tijd. Feyenoord is meer een team dan Ajax, dat het moet hebben van individuele bevliegingen.

Bliksemstart

Feyenoord start sterk in het eerste kwartier. Er wordt gestreden om elke bal op het scherpst van de snede. Na vijf minuten al zet Hartman goed door op links, hij zet scherp voor en Gimenez schiet de bal zonder aarzelen langs keeper Rulli. Een bliksemstart van Feyenoord.

Na ongeveer een kwartier Ajax te hebben overdonderd, neemt Ajax het initiatief over. Na onnodig balverlies op het middenveld weet Ajax Feyenoord een periode onder druk te zetten. Uit een corner kan Alvarez bijna ongehinderd inkoppen 1-1. Twintig minuten later, een prachtige dieptepass van oud-Feyenoorder Steven Berghuis bereikt Bergwijn, die de bal in de run meegeeft aan Tadic. Hij schiet de bal onder David Hancko door achter doelman Timon Wellenreuther.

Even dreigt wat er zo vaak gebeurd  is in Klassiekers de laatste jaren, Ajax is niet echt beter dan Feyenoord, maar gaat er wel met de volle buit vandoor. Dat zou dan betekenen dat ze koploper worden op doelsaldo.

Heft

Maar niets is wat het lijkt, zeker in sport. Feyenoord komt na de rust geconcentreerd en scherp uit de kleedkamer. Ze nemen het heft in handen. Kort na rust een fraaie aanval: na knap combineren van Mats Wieffer en Orkun Kökcü, verovert Alizera Jahanbakhsh de bal, hij zet scherp voor op de inlopende Szymanski die prachtig scoort: 2-2.

Twee aanvallen tegen het einde van de wedstrijd bepalen de wedstrijd.  Uit een Ajaxcounter een vloeiende aanval via de watervlugge invaller Conceicao, ontstaat er een grote kans voor Kudus, na verlengen van Davy Klaassen. Keeper Timon Wellenreuther maakte de redding van zijn leven door in een reflex de bal uit de hoek te tikken.

Twee minuten later is het voetbalgevecht aan de andere kant beslist. Aanvoerder Kökcü neemt een hoekschop van links, die  Hancko slim doorkopt en hard in het Ajax doel gewerkt wordt met het hoofd door Lutsharel Geertruida.

* De gouden derde goal van Feyenoord.

Geertruida

Erg mooi dat uitgerekend Geertruida de winnende scoort, niet meer dan gerechtigheid na zijn ijzersterke seizoen, dat hij tot nu toe speelt bij Feyenoord. Niet voor niets net geselecteerd voor Oranje. Samen met de slimme en onverstoorbare Mats Wieffer

De wedstrijd wordt  met het mes tussen de tanden gespeeld, maar is niet grof en gemeen. Er zijn nog wel wat hachelijke momenten. Zo tackelt de fanatieke Hartman wat al te wild sterspeler Mohammed Kudus en wordt tegen zichzelf beschermd door trainer Slot na een eerdere gele kaart op Berghuis. Marcos Lopez vervangt hem en doet dat goed.

Bij Ajax raakt Kudus na een sliding van verdediger Hancko, de Slowaak vol op zijn dijbeen. Niet duidelijk is of het wel of niet opzettelijk is, maar net als de tweede overtreding van Hartman niet met rood bestraft.

Team

Na de fantastisch overwinning van Feyenoord op Sjachtar Donetsk in de Europa League(7-1) drie dagen geleden, is het erg knap van de Rotterdammers om een 2-1 achterstand om te buigen naar een 2-3 zege. In het hol van de leeuw en na slechts een korte rustperiode. Voor een aanzienlijk deel toe te schrijven  aan coach Arne Slot en zijn assistenten Marino Pusic en John de Wolf. Zij hebben in korte tijd een sterk team geformeerd.

De overwinning wordt vooral bereikt door een mix van fysieke en mentale kracht, hecht teamwork en een uitzonderlijk doorzettingsvermogen. Het is voor alle Feyenoorders in binnen- en buitenland een heroïsche en historische overwinning op de aartsrivaal. Zoals cabaretier Gerard Cox ooit zei: ‘het valt niet mee om Feyenoord supporter te zijn’, maar dat geldt zeker niet voor vandaag 19 maart 2023.