Op 25 mei verliest Feyenoord van A.S. Roma (0-1) de finale van de Conference League in Tirana. Het typische uitgekookte spel van Roma coach José Mourinho met een zeer defensieve stijl(catenaccio), is gericht op ontregeling van de opponent en loeren op een schaarse kans. Eén moment van verkeerde inschatting doet Feyenoord de das om. Nicolo Zaniolo maakt de enige goal.
Cruyff
Johan Cruyff maakte eens een rake opmerking over het Italiaanse voetbal. ‘Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen’ Italië stond altijd bekend om zijn super defensieve speelstijl, maar coach Roberto Mancini leek daar verandering in te brengen toen Italië Europees kampioen werd in 2021 in en tegen Engeland. Het spel was meer aanvallend ingesteld en niet alleen maar gericht op het doodmaken van een wedstrijd en dan maar hopen op een bevlieging.
Sinds 2002 heeft Feyenoord geen finale meer gespeeld, toen werd Borussia Dortmund met 3-2 verslagen, mede door twee goals van Pierre van Hooijdonk en een van Jon Dahl Tomasson.
De Rotterdamse ploeg start sterk in Tirana en neemt meteen het heft in handen, zonder echte doelkansen te creëren. A.S Roma stelt daar niets tegenover, de eerste de beste kans van de Italianen is echter gelijk raak. Trauner maakt een inschattingsfout op een dieptepass en Zaniolo is er als de kippen bij om met een simpele voetbeweging de bal over de uitgelopen Justin Bijlow te stiften. Knap trouwens dat Bijlow weer in het doel staat na een breuk in zijn voet en maanden niet gespeeld te hebben.
Dubbele mandekker
Mourinho heeft Feyenoord goed bestudeerd. Hij zet een dubbele mandekker op topscorer Cyriel Dessers (10 goals!). Ook wordt Luis Sinistera de gevaarlijkste aanvaller aan banden gelegd. Op rechts komt Reiss Nelson nauwelijks in het verhaal voor.
Op het middenveld krijgt spelmaker Kokcü geen grip op het spel. Zijn meestal fraaie dieptepasses en steekballen komen niet aan. Aursnes haalt als een van de weinige zijn niveau, evenals Geertruida. Guus Til speelt niet een van zijn beste wedstrijden. Analist Mario Been, een echte Feyenoorder, merkt na afloop terecht op, dat teveel bepalende spelers onder hun niveau spelen. Dat zijn Kokcu, Sinistera en Dessers.
De Argentijn Senesi is ook een van de toonaangevende spelers. Hij weet vanavond de pijlsnelle en makkelijk scorende aanvaller Abraham redelijk te bedwingen en corrigeert goed in de verdediging.
Kruising
In de tweede helft komt Feyenoord furieus uit de startblokken. Roma wordt teruggedrongen en komt nauwelijks meer over de middenlijn. Twee grote kansen voor Feyenoord, een wordt van dichtbij door Trauner tegen de paal geschoten. De mooiste is een vlammend schot van Malacia na een ingenieus hakje van Aursnes. Via de Roma keeper belandt de bal op de kruising. Het beetje geluk dat Feyenoord in de voorgaande wedstrijden wel had, ontbreekt vanavond totaal. De uitstekende commentator Wytse van der Goot vindt dat de gelijkmaker in de lucht hangt.
Het is jammer dat A.S. Roma met afbraakvoetbal, alleen maar tegenhouden, overtredingen maken, tijdrekken en andere ontregelingen deze finale uiteindelijk over de streep trekt.
Arne Slot
Coach Arne Slot die Feyenoord dit seizoen attractief, innovatief en energiek voetbal laat spelen, verdient veel lof en eigenlijk een bokaal. Hij is een van de beste coaches die Feyenoord ooit gehad heeft, goed in de communicatie en bovendien een sympathiek mens.
Route
De route van Feyenoord naar de finale blijft imposant. Via drie voorrondes: Drita(Kosovo), FC Luzern(Zwitserland) en Elfsborg(Zweden) naar de groepsfase waarin Union Berlin, Slavia Praag en Maccabi Haifa(Israël) werden verslagen. In de achtste finale won Feyenoord van Partizan Belgrado. Daarna opnieuw tegen Slavia Praag, na een bloedstollende 3-3 thuis, verraste Feyenoord vriend en vijand door in Praag met 3-1 te winnen. In de halve finale werd Olympique Marseille, nummer twee in Frankrijk, knap bedwongen.
Al met al een indrukwekkende Europese campagne van Feyenoord, die alleen niet bekroond werd met de Conference League Cup.
Waardeer dit artikel
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.